Vores historie

P.A. Andersen & Sønner – en bagerslægt fra Skyttehusgade

1877

Historien om P.A. Andersen & Sønner startede tilbage i 1877, da skrædder Anders Johan Andreasen og hustru Johanne Petersdatter fik sønner Peter Alfred Andersen, der som ung valgte at gå i lære på Aalsø Mølles bageri.

1898

Efter at have tjent i marinen som matros på Fregatten Jylland, vender Peter Alfred tilbage til Grenaa, hvor han møder syerske Caroline Jensen, enlig mor til datteren Ellen. De gifter sig, og Peter Alfred tager 3-årig Ellen til sig.

1899

Peter Alfred, Caroline, Ellen og nyfødte Holger Cilius drager til Vejle, hvor de den 19. oktober overtager ejendommen nr. 28 i Skyttehusgade. Bygningen var opført året forinden og indrettet med et bageri. På trods af, at der på dette tidspunkt var hele 25 bagerier, til at servicere kun 14.000 indbyggere i Vejle, følte den unge bager sig klar til at tage konkurrencen op.

1901

Bageriet voksede og foruden familien Andersen var der en butiksjomfru, en bagerlærling og en bagersvend kaldet Lange Hans. Det gode brød fra P.A. Andersen blev også hurtig efterspurgt, så det blev nødvendigt at anskaffe en hestevogn til udbringning til bl.a. Skyttehuset og Træballehus. Denne bliver i 1927 udskiftet med en bil.

1923

Både bageriet og børneflokken voksede år for år, og til deres sølvbryllup bestod børneflokken af 9 børn – 2 piger og 7 drenge. De 7 drenge fik i en tidlig alder betroet forskellige arbejdsopgaver, som eksempelvis udbringning af morgenbrød i trækvogn eller at feje gulvet i bageriet efter skolen.

1936

5 af sønnerne bliver udlært hos faderen, og mens 3 af dem etablerer sig i København, Hillerød og Silkeborg, vender de to yngste sønner, Steen Orla og Peter Alfred II, tilbage til Skyttehusgade nr. 28.

1943

Steen Orla og Peter Alfred II bliver medejere, og firmaet ændrer navn til P.A. Andersen & Sønner. De to brødre fik et livslangt og harmonisk arbejdsfællesskab.

1947

Peter Alfred II og hustruen Grethe, der i forvejen har datteren Yvet, får sønnen Peter Alfred III, der gennem sin barndom naturligvis opholdt sig en stor del i Skyttehusgade. Grethe var i høj grad aktiv i virksomheden og populær blandt kunderne, som hun dagligt ekspederer i butikken.

1954

P.A. Andersen deltog i flere omgange i Børnehjælpsdagen, hvor de vandt 1. præmien flere gange med de flotte pyntede biler. Her ses mestersvend Søren Moss Nielsen og Peter Alfred III, der tager sig et lille hvil.

1968

Peter Alfred III var den oplagte arvtager til P.A. Andersen & Sønner, og bliver udlært ved det kendte C.F. Langhoff Konditori i Silkeborg.

1976

Efter at have aftjent sin værnepligt, og høstet erfaring indenfor salg og marketing ved Skælskør Frugtplantage, vender Peter Alfred III og hustruen Karin tilbage til Skyttehusgade, hvor han bliver kompagnon hos faderen P.A. II og onklen Steen Orla.

1979

P.A. III og Karin overtager firmaet, hvor P.A. III tager sig af det faglige i bageriet, og Karin er drivkraften i butikkerne og på kontoret. På dette tidspunkt er leverancerne til brødudsalg og supermarkeder nedadgående, og i stedet begynder realiseringen af ideen om en kæde af egne butikker. Man åbner først Brødkurven i Bredballe og sidenhen Kringleriet i Vindinggård Centeret i 1980.

1989

P.A. III og Karins ældste søn, P.A. IIII, færdiggør Handelsskolen, hvorefter han bliver udlært som bager. Efter ophold i både Canada og Dubai finder han sit ståsted i smykkebranchen hos PANDORA, hvor han er CEO i England indtil 2016. Han er i dag medejer af P.A. Andersen & Sønner og en del af bestyrelsen.

1996

P.A. III og Karins yngste søn, Kristian, bliver udlært som konditor. Efter at have været ansat hos både Puratos og Scandic Food, bliver han i 2007 en del af familievirksomheden, hvor han har ansvaret for den daglige butiksdrift.

2016

Beslutningen bliver taget, at det er tid til at igangsætte næste fase af udviklingen af familiebageriet. Det sker med etableringen af et moderne og fremtidsorienteret bageri med fokus på godt håndværk, kvalitet og faglig dygtigt personale.

2017

Det nye domicil står færdig på Frostvej 7 – et 2000m2 stort bageri, der danner rammerne for både bageri, wieneri og konditori. Dertil et fryserum på 230 m2 – formentlig det største for en dansk håndværksbager.

2021

Med 125 medarbejdere og 9 butikker, er P.A. Andersen & Sønner et af Danmarks største familieejede bagerier, drevet af 3. og 4. generation.