Surdej og bæredygtighed
Her hos P.A. Andersen & Sønner går vi op i både bæredygtighed og surdej – og det har vi gjort siden det første brød blev bagt helt tilbage i 1899.
Størstedelen af vores brød bliver bagt med surdej, og siden 1899 har vi løbende udviklet 3 signatur-surdeje.
Disse 3 signatur-surdeje har vi valgt at opkalde efter hustruerne til bagermestrene gennem tiden – for det kræver en stærk kvinde at stå bag en bagermester, der hver dag knokler for at levere brød til byens borgere.
Caroline
Vores surdej ”Caroline” er opkaldt efter hustruen til den første Peter Alfred Andersen, der startede P.A. Andersen & Sønner i Skyttehusgade tilbage i 1899. ”Caroline” er en surdej lavet på fuldkornshvede, rugmel og brødrasp, og er en traditionel dansk surdej. ”Caroline” er tung og rig på smag, og har været brugt til en stor del af vores brød gennem tiden.
Grethe
Vores mørkeste surdej ”Grethe” er opkaldt efter hustruen til Peter Alfred Andersen – 2. generation hos P.A. Andersen & Sønner. ”Grethe” er en surdej lavet på fuldkornsmel, rugmel, malt og brødrasp – og bidrager derfor med en smag af malt og sødme til brødet.
Karin
”Karin” opkaldt efter hustruen til Peter Alfred Andersen, der i dag driver P.A. Andersen & Sønner. ”Karin” er en lys surdej, lavet på durummel, hvedemel og brødrasp, – har smagsnoter af frugt og en dejlig rund, ristet smag.
Bæredygtighed og brødrasp
Nu har du læst om vores 3 signatur-surdeje, og du har måske studset over at alle 3 surdeje bl.a.
består af brødrasp – og det er der en god forklaring på. Bæredygtighed er meget oppe i tiden, men er faktisk noget vi hos P.A. Andersen & Sønner altid har gået meget op i. Vi har et ønske om at reducere madspild og overskudsproduktion, og derfor har vi valgt at bruge brødrasp i både vores surdeje, men også i flere af vores brød i vores surdejsserie af gourmetbrød. Udover at det er med til at reducere madspild og overskudsproduktion, så bidrager det også til smagen i både surdej og brødet, når vi vælger at bruge brødrasp. Den ristede brødrasp og dens karamellisering er nemlig med til at give masser af fylde, smag og aromastoffer i brødet. En anden fordel ved at bruge brødrasp, er at det er med til at holde på væsken og dermed opnår man en mere svampet krumme i det færdige brød. Så det er ikke kun sund fornuft at bruge brødrasp – det er også med til at give et endnu bedre brød.